Decontaminarea și sterilizarea sunt procedee standard, vitale pentru buna funcționare a cabinetului dentar. Pe lângă dorința de a reda zâmbetele pacienților mai puțin norocoși, trebuie să ne asigurăm că igienizarea mediului de lucru este realizată constant, pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a opera în liniște, într-un spațiu sigur și curat.
Cu ajutorul autoclavului ce funcționează pe baza unei tehnologii de ultimă generație, mai cu seamă a aburilor de înaltă presiune, putem asigura buna funcționare a cabinetului stomatologic într-un timp relativ scurt: procedura de sterilizare durează între 15 și 30 de minute, în funcție de necesitate.
Numeroși specialiști din domeniul stomatologic sunt de părere că decontaminarea realizată cu ajutorul unui autoclav este cea mai sigură și cea mai economică metodă disponibilă în acest moment. Așadar, toate dovezile ne reamintesc din nou și din nou despre importanța autoclavului, echipament esențial în cabinetul stomatologic.

Autoclavul W&H Lina face parte din clasa B și utilizează un proces complet de sterilizare care permite decontaminarea tuturor tipurilor de materiale dentare. Este simplu de utilizat, având un mod de operare prietenos ce permite navigarea ușoară printre opțiunile de sterilizare.
Datorită sistemului brevetat de separare a apei nici nu vei simți că autoclavul este în funcțiune - este extrem de silențios și dispune de un program de sterilizare ECO B ce poate reduce cu până la jumătate din timpul de sterilizare la încărcături mici.
Nivelul constant de performanță al autoclavului W&H Lina este asigurat de filtrul de praf incorporat, care reduce totodată și costurile de mentenanță. Mai mult decât atât, este echipat cu o imprimantă externă și oferă posibilitatea de pornire întârziată programabilă, pentru a asigura decontaminarea constantă a cabinetului.
Cât despre detaliile tehnice, trebuie să știi că incinta este de 195 x 390 mm, în timp ce dimensiunile externe sunt de 45 x 43.5 x 59.9 cm. Autoclavul W&H Lina cântărește 40 kg și este echipat cu un grătar reversibil, trei tăvi de aluminiu, o pâlnie și un tub de golire. Iar pentru că punem siguranța înainte de toate, oferim un termen de garanție de 24 de luni; această perioadă se traduce în 2000 de cicluri de utilizare.
Pe parcursul utilizării acestui autoclav, s-ar putea să te întâlnești cu diverse situații - unele dintre ele pot părea dificile, însă soluțiile sunt de fapt foarte simple. În cele ce urmează vei găsi o listă cu zece dintre cele mai comune situații și răspunsuri individuale, pentru fiecare problemă în parte.
#1: Rămâne apă reziduală la sfârșitul programului de funcționare
- Varianta 1: Sterilizatorul nu e poziționat corect. În acest caz, te sfătuim să poziționezi sterilizatorul pe un loc drept, pentru a funcționa în condiții optime.
- Varianta 2: Camera autoclavului este supraîncărcată. Soluția ar fi să respecți greutatea maximă pentru fiecare tip de program. Nu uita să folosești întotdeauna suporturile pentru tăvi și casete.
- Varianta 3: Filtrul camerei s-a înfundat, caz în care ar trebui să îndepărtezi și să cureți filtrele acesteia.
- Varianta 4: Filtrul camerei nu este poziționat corect. În acest caz, îți recomandăm să poziționezi filtrul camerei într-un mod corect (vezi capitolul “Mentenanța lunară de 50 de cicluri - Curățarea filtrului camerei” din instrucțiunile de utilizare).
- Varianta 5: Autoclavul nu este încărcat corect. Problema poate fi remediată urmărind capitolul “Întreținerea și pregătirea încărcăturii” din instrucțiunile pentru utilizare a autoclavului.
#2: Instrumentele rămân pătate sau li se schimbă culoarea pe parcursul utilizării
- Varianta 1: Instrumentele au fost clătite cu apă de la robinet și nu au fost uscate înainte de sterilizare. În astfel de cazuri, asigură-te că instrumentele sunt clătite cu apă distilată sau demineralizată și uscate complet înainte de a fi introduse din nou în sterilizator.
- Varianta 2: Utilizarea unei ape de calitate inferioară sau apă care conține substanțe chimice. Soluția constă în scurgerea rezervoarelor de apă, folosind apă de calitate; consultați capitolul „Calitatea apei” din instrucțiunile de utilizare.
- Varianta 3: Tăvile, suportul pentru tăvi sau autoclavul W&H Lina pot conține reziduuri, caz în care este recomandat trebuie să le cureți și să le speli.
- Varianta 4: Contactul dintre instrumentele de diferite materiale. Asigură-te că instrumentele confecționate din materiale diferite nu au contact unele cu celelalte (aluminiu, carbon, oțel inoxidabil, etc); mai apoi așază-le în diferite tăvi sau casete sau depozitează le în pungi.
- Varianta 5: Depuneri la nivelul autoclavului. În acest caz, îți recomandăm să cureți autoclavul folosind apă de calitate. Apa calcaroasă poate facilita depunerile de calcar și astfel autoclavul nu va mai funcționa într-un mod eficient.
#3: La începutul unui ciclu de sterilizare, ușa se blochează și apoi se re-deschide. Apare mesajul “Deschide ușa”
- Varianta 1: sigiliul ușii nu este poziționat corect. Dacă acest lucru se întâmplă, asigură-te că sigiliul ușii este corect inserat în jurul întregii circumferințe.
- Varianta 2: ușa este blocată de obiecte externe sau chiar de încărcătura autoclavului. În acest caz, îndepărtează orice obiect care împiedică ușa camerei. Verifică și dacă există interferențe între ușă și camera sau încărcătura autoclavului.
#4: Sterilizatorul intră în modul standby imediat după ce a fost pornit
- Acest lucru se întâmplă atunci când unitatea a fost oprită în timp ce se afla pe modul standby. Pentru a scăpa de această problemă, apasă pe butonul de standby.
#5: Procesul de sterilizare dintr-un ciclu a fost mai lung decât era programat
- O posibilă cauză ar putea fi temperatura scăzută a camerei, aflată sub pragul minim, iar software-ul autoclavului a realizat cu succes recuperarea. Când acest lucru se întâmplă, așteaptă până autoclavul își finalizează ciclul de sterilizare. Dacă problema continuă să apară, contactează departamentul EvoService by POKA.
#6: Sterilizatorul este conectat la o sursă automată de apă dar apa nu este disponibilă în rezervor. Umplerea automată nu asigură cantitatea de apă necesară pentru ca autoclavul să funcționeze
- Varianta 1: Sistemul de alimentare a apei nu este conectat. Conectează sistemul de apă cu autoclavul (vezi instrucțiunile de folosire).
- Varianta 2: Când sistemul de alimentare a apei a încercat să umple rezervorul autoclavului, apa nu a fost disponibilă. Umplerea rezervorului de apă este încercată doar o singură dată între ciclurile de execuție, iar acest lucru inhibă alimentarea cu apă. În acest caz, opriți sterilizatorul și apoi porniți-l din nou. Asigurați-vă de asemenea că verificați sistemul extern de alimentare cu apă și posibilele scurgeri de apă din sterilizator.
- Varianta 3: Senzorul de nivel MIN este defect în rezervorul de apă curată. Dacă se întâmplă acest lucru, contactează departamentul EvoService by POKA.
#7: Sterilizatorul rămâne oprit
- Varianta 1: Comutatorul principal sau alimentatorul de rețea este oprit (Off). În acest caz, activați întrerupătorul principal sau întrerupătorul de circuit de rețea (On).
- Varianta 2: Nu există tensiune în priză. Verificați, înainte de toate, alimentarea electrică a locuinței sau a clădirii în care locuiți.
- Varianta 3: Cablul de alimentare nu este conectat corect. Soluția constă în verificarea și conectarea corectă a cablului de alimentare.
#8: Se scurge apă din partea frontală a sterilizatorului
- Varianta 1: Scurgerea se realizează prin etanșarea ușii camerei. În acest caz, curățați sau înlocuiți garnitura ușii și curățați suprafața ușii orientate spre cameră.
- Varianta 2: Scurgere internă. Dacă se întâmplă acest lucru, contactează departamentul EvoService by POKA.
#9: Ce fel de apă ar trebui să utilizez pentru sterilizatorul meu?
- Calitatea apei ce trebuie utilizată pentru sterilizatoare este specificată la nivel internațional prin standarde și directive. Motivele din spatele acestei idei constă în faptul că sterilizatorul dvs. poate fi grav deteriorat de apă iar sterilizarea poate fi pusă în pericol. Ținând cont de aceste lucruri, sterilizatorul W&H trebuie utilizat cu apă cu conductivitate mai mică de 15 µS / cm. Sistemul Multidem este special potrivit pentru prepararea apei necesare (vezi capitolul “Calitatea apei” din Instrucțiunile de utilizare ale autoclavului).
#10: Ar trebui să îmi depozitez instrumentele? Cât timp le pot depozita după sterilizare?
- Pentru a vă asigura că instrumentele dvs. sunt depozitate într-un mod steril, începând cu procesul de sterilizare și până în momentul în care vor fi utilizate, W&H recomandă să le înfășurați în sisteme de bariere sterile adecvate înainte de sterilizare. Perioada de depozitare recomandată poate fi găsită în recomandările producătorului materialului de ambalare. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați distribuitorul.
Pentru orice altă nelămur